Srf konsulterna tipsar: Ny ansökningsperiod för återbetalning av skatt i jordbruk och skogsbruk
Från och med 1 januari 2024 ska ansökningar för återbetalning av skatt på bränsle som förbrukas i jordbruk, skogsbruk och vattenbruk göras kvartalsvis. Samtidigt höjs det totala återbetalningsbeloppet till totalt 3 926 kronor per kubikmeter.
Ansökan ska göras kvartalsvis
Tidigare har ansökan om återbetalning av skatt på bränsle som har förbrukats yrkesmässigt i jordbruks-, skogsbruks- och vattenbruksverksamhet i arbetsfordon, skepp och vissa båtar gjorts årsvis – eller kvartalsvis efter medgivande av Skatteverket. Från och med den 1 januari 2024 ska alla ansökningar göras kvartalsvis och något medgivande behövs inte längre.
Återbetalningsbeloppet behöver uppgå till minst 500 kronor för ett kalenderår för att återbetalning ska medges. Ansökan ska däremot lämnas till Skatteverket även om det återbetalningsbara beloppet inte uppgår till 500 kronor under den första perioden. Detta eftersom ansökningarna ska avse förbrukningen under den aktuella perioden.
Anledningen till en övergång från helårsvis till kvartalsvis återbetalning är att det stärker likviditeten hos näringsidkare inom de berörda sektorerna och på så vis förbättras deras förutsättningar att möta den rådande lågkonjunkturen och de stigande priserna på insatsvaror.
En utökad nedsättning av koldioxid- och energiskatt
För skatt på bränsle som förbrukats i arbetsmaskiner, i skepp och vissa båtar i yrkesmässig jordbruks-, skogsbruks- och vattenbruksverksamhet ändras återbetalningsbeloppet för koldioxidskatt till 2 456 kronor per kubikmeter och för energiskatt med 1 470 kronor per kubikmeter. Detta gäller för sådan förbrukning som sker från och med 2024.
Att tänka på!
• Sök bara för el- eller bränsleförbrukning i den del av verksamhet som ger rätt till skattenedsättning.
• Ha underlagen för ansökan tillgängliga, så att du kan visa att du har rätt till skattenedsättningen och att förbrukningen är korrekt beräknad.
The post Srf konsulterna tipsar: Ny ansökningsperiod för återbetalning av skatt i jordbruk och skogsbruk appeared first on Tidningen Konsulten.
Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång
Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …
Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring
Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …
Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna
Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …
Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt
Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …
Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart
Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …
Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!
Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …
Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet
Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …
Nu kompenseras personer födda 1957
Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …
En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång
I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …
Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas
För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …